Фондација Делије - добротворна организација навијача Црвене Звезде

Црвена Звезда је одувек била синоним за српство. Првих година по оснивању, Црвена Звезда као прави наследник духа предратног фудбала везала је за себе све оне који се нису лако мирили са новоуспостављеним комунистичким системом који је негирао идентитет и традицију српског народа. Говорило се: Ако не можеш да славиш славу, онда навијај за Црвену Звезду. На тим темељима градила се једна славна епоха Звезде и њених навијача која траје и до данашњег дана.

Са првим почецима организованог навијања свест о истицању припадности српском роду долази до изражаја па се још седамдесетих година певају поједине родољубиве песме. Љубав према Србији временом се све отвореније пропагира, репертоар родољубивих песама постаје незаобилазан, а долази и до сукоба на националној основи што је нека врста увода у расположење које ће касније завладати у целом народу и које ће довести до ратова. У ратовима за српске земље, сада већ увелико уједињени навијачи Црвене Звезде – Делије, дају свој велики допринос који је стајао многих херојских жртава.

Делије су уједињени навијачи Црвене Звезде, њено најтврђе језгро и као група потпуно наслеђују све одлике симпатизера Црвене Звезде још од првих дана. Тада их је режим називао „реакцијом“, односно онима који су потенцијално против владајућег система. Делије и даље остају најискренија реакција друштва, вечита опозиција сваком злу које није за добробит српства и Србије. Зато и учешћем у ратовима, демонстрацијама, протестима, Делије су осећале одговорност према роду коме припадају и према земљи која их је одгајила и чије гене носе. Претке који су крвљу натапали мученичку земљу и борили се за њену и слободу својих потомака, не можемо и не желимо да изневеримо! Зато смо увек желели да дамо свој допринос, никада да будемо статични и неми посматрачи. Добротворни рад је велики вид наше борбе за српство и Србију!

Почетком новог миленијума, један од највећих међу нама, Бранислав Зељковић Зеља, велики српски ратник, јунак и наш Делија, покренуо је иницијативу да се помогне српском народу по косметским енклавама који је годину – две пре тога остао без сопствене војске и полиције, у свеопштој капитулацији заборављен и остављен, вапио за братском топлом речи и загрљају. За тих више од десет година покренуто је много тога али и реализовано. Схватили смо да је смисао нашег постојања као навијачке групе у препознавању историјског тренутка у коме се налазимо и активног учествовања у њему. Сваки Србин живи за дан када ће његова браћа поново бити слободна на свим странама и када неће грцати у непријатељском окружењу и окупацији.

До васкрса српске државе и народа води нас свеопште покајање над великим одрицањем од сопственог идентитета и окретањем главе од мука своје браће. Да бисмо једног дана повратили своје земље, морамо прво да помогнемо онима који су остали да на њима живе. Наше светиње и наши људи морају да остану тамо где су их наши преци посадили, а за то је потребна наша помоћ. Ово је света борба и нема ни једне друге. Када дођу дани за ослобођење, бићемо тамо где смо и били претходних деценија, а где су нас наши преци васпитали својим животним примерима да треба да будемо. До тада, пуне су нам руке посла, прионимо на њега, не губивши време, и заслужимо васкрс Србије а са њим и нас самих.

Како би се наставило у том духу, још јаче и још посвећеније, Делије оснивају Фондацију уз коју ће помоћ нашем народу и светињама на Косову и Метохији (и другде) бити активнија и већа. Важно је да свако од нас препозна потребу да као и до сада узме учешћа у свакој од акција које буду покренуте. Фондација Делије ће бити начин да Делије као група оставе још већи траг у славној историји свога рода. Како радили, тако нам Бог помогао!

Делије Север